Toonaangevende kwekerij

Toonaangevende kwekerij in Rijnsburg

Met een totale oppervlakte van 100.000 m2 is de belangrijkste productiefaciliteit van Paauw Lilies gevestigd in Rijnsburg. 85.000 m2 bestaat uit glazen kassenbouw, de overige 15.000 m2 wordt gebruikt als verwerkings- en opslagruimte.

Jaarrond productie
Door klimaatbeheersing in de kassen is jaarrond productie mogelijk, ondanks het onvoorspelbare Nederlandse weer. Paauw Lilies produceert 10 miljoen stelen per jaar, in ongeveer 10 tot 12 verschillende variëteiten. Lelies beginnen hun leven als bloembollen in kleine kisten, gevuld met potgrond. Voordat de kisten gevuld worden, is de aarde door middel van stoom grondig gereinigd in een afgescheiden bunker.

Met uiterste zorg
Het selecteren van de bloembollen wordt met uiterste zorg gedaan. Hoewel het productieproces grotendeels is geautomatiseerd, wordt het delicate planten van de bollen nog steeds met de hand gedaan. Zodra de bollen zijn geplant, worden de kisten in een koelcel geplaatst. Hier bewortelen de bollen onder strikt gecontroleerde condities. Na het opkomen worden de kisten in de kassen geplaatst. Gemiddeld duurt het drie maanden voordat de oogst rijp is.

Indrukwekkende innovaties
Hoewel lelies een van de mooiste ontwerpen uit de natuur zijn, kunnen moderne technieken hun schoonheid verder vergroten. Dat is een gecompliceerd en tijdrovend proces dat veel deskundigheid en geduld vergt. Door samen te werken met andere specialisten op dit gebied, heeft Paauw Lilies succesvolle resultaten geboekt. In de afgelopen jaren is er veel geïnvesteerd in de ontwikkeling van ‘customized’ apparatuur en software. Het resultaat is indrukwekkend; vrijwel de hele productiecyclus is volledig geautomatiseerd. Toch blijft het bedrijf voortdurend op zoek naar mogelijkheden voor verdergaande innovatie.