Verzorging

Langer genieten van uw lelies

Lelies zijn gewoon prachtig. Een enkele tak met meerdere bloemen of een fraai geschikte bos ‘éénkoppertjes’; deze bloemen verdienen de aandacht.

Daarom is het de moeite waard uw lelies goed te verzorgen. In een vaas kunnen lelies zeker 10 dagen, of meer, schitteren. Dus zorgt u goed voor uw lelies. Hieronder staat hoe dat moet.

Snij lelies schuin af

Lelies kunnen het best vervoerd worden in hun verpakking, bij voorkeur bij een lage temperatuur. Zodra u de bloemen heeft uitgepakt, begint u met het schuin afsnijden van de stelen. Hierdoor wordt het oppervlakte vergroot waarmee de lelie water kan opnemen. Bij voorkeur heeft de snede een lengte van zo’n 1 tot 1,5 centimeter.

Gebruik schoon water in een schone vaas

De vaas moet goed schoon zijn en gevuld worden met schoon water. Aan het water kan snijbloemenvoedsel worden toegevoegd. Als aan het water geen snijbloemenvoedsel is toegevoegd, dan is het raadzaam het water regelmatig te verversen, eventueel met het opnieuw afsnijden van de bloemen. Het water in de vaas dient regelmatig te worden bijgevuld. Als het water in de vaas troebel wordt, dient het vervangen te worden.

Verwijder de onderste bladeren

Bij het rangschikken van de lelies in de vaas is het belangrijk dat de onderste bladeren van de lelie verwijderd worden.

Zet lelies nooit in de zon

Laat deze in ieder geval niet in het water in de vaas hangen; dit veroorzaakt ongewenste bacteriegroei waardoor de lelies sneller verwelken. Lelies houden niet van zonlicht; ook dit versnelt het verwelken.

Als u zich houdt aan bovenstaande regels, zult u verrassend lang plezier hebben van uw lelies.

Een bloeiende lelie kent slechts één minpuntje: het stuifmeel van de meeldraden kan vlekken veroorzaken op textiel. Dit wordt voorkomen door het stuifmeel eerst goed te laten drogen alvorens het af te borstelen. In plaats van afborstelen kan het stuifmeel ook met plakband verwijderd worden. Mocht er daarna toch een vlek zijn, dan zal deze verdwijnen door zonlicht. Belangrijk: gebruik nooit water bij stuifmeelvlekken.

Bij Paauw Lilies weten we wat ervoor nodig is om een prachtige lelie te laten groeien. Dus wees er alstublieft zuinig op. Net als wij.